İnsanlar yüzyıllardır Avrupa’ya yerleşmek amacıyla uzun mesafeler katediyorlar. Bunların bazıları Uluslar arası koruma arayışında ve Sığınma hakkı arıyorlar. Son zamanlarda ülkemize göç eden kişi sayısındaki artış sebebiyle Medyada ve günlük dilde “göçmen”, “yasa dışı göçmen”, “kaçak göçmen” kelimeleri de sık kullanılır hale gelmiştir. Bu kelimelerin temelinde yabancılar kast edilmektedir.

  • Mülteci” İngilizce’deki “refugee” ve Fransızca’daki “réfugié” deyiminin karşılığıdır ve uluslararası sözleşmelerde tanımı yapılmış, belirli bir hukuksal statüyü belirten bir deyim niteliğindedir.
  • Sığınmacı” deyimi ise İngilizce’deki “asylum seeker” ın ve Fransızca’daki “demandeur d’asile” in karşılığıdır; hukuksal bir statüden çok fiili bir durumu belirtmektedir. Sığınmacıya sağlanan haklar ve olanaklar, “mülteci” ye oranla daha sınırlı düzeydedir.
difference between refugee and asylum seeker ile ilgili görsel sonucu
Göçmen, Sığınmacı ve Mülteci kimdir?

Göçmen, Sığınmacı ve Mülteci kavramları arasındaki temel farklar

It is not always easy to understand the difference between migrants, asylum seekers, refugees and other groups, especially when these terms tend to be misused by the media. Here are a few concepts that should not be confused. Göçmenler, sığınmacılar, mülteciler ve diğer gruplar arasındaki farkı anlamak her zaman kolay olmuyor, özellikle de bu terimler medya tarafından yanlış kullanıldığında. Birbiriyle karıştırılmaması gereken birkaç konsept burada verilmektedir.
The word “migrant” describes a person who moves from one place, region, or country to another. The term “asylum seeker” refers to a migrant who seeks international protection. “Göçmen” sözcüğü, bir yerden, bölgeden veya ülkeden diğerine hareket eden kişi anlamına gelmektedir. “Sığınmacı” terimi uluslararası koruma arayan bir göçmeni ifade etmektedir.
In Europe, international protection may take the form of refugee status or subsidiary protection. Avrupa’da, uluslararası koruma mülteci statüsü veya ikincil koruma şeklini alabilir
Refugee status is governed by the 1951 Geneva Convention relating to the Status of Refugees. It is granted by a foreign State to a person who has a well-founded fear of persecution in his or her
country of origin on the basis of race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion.
Mülteci statüsü, Mültecilerin Statüsüne ilişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne tabidir. Irkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden vatandaşı olduğu ülkede zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korkan bir şahsa yabancı bir devlet tarafından verilir.
If a foreign State deems that a migrant should be protected, but for reasons which are not listed in the Geneva Convention, it can decide to grant subsidiary protection instead of refugee status. Yabancı bir devlet, bir göçmenin Cenevre Sözleşmesi’nde sayılmayan sebeplerle korunmasını gerekli görürse, mülteci statüsü yerine ikincil koruma vermeye karar verebilir.
This Court – the European Court of Human Rights – is not competent to examine the application of the Geneva Convention. And the European Convention on Human Rights does not provide for a right to asylum. As a matter of principle, the right to control the entry, residence and expulsion of nonnationals rests with the States. Bu Mahkeme – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi – Cenevre Sözleşmesi’nin uygulanmasını inceleme yetkisine sahip değildir. Ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sığınma hakkı sağlamamaktadır. İlkesel olarak, yabancıların girişini, ikametini ve sınır dışı edilmesini kontrol etme hakkı devletlerindir.
But the Member States of the Council of Europe are under the obligation to secure to everyone within their jurisdiction, including migrants, the respect of the rights guaranteed by the European Convention on Human Rights. And it is to this end that the Court’s case-law imposes certain limitations on the right of States to turn someone away from their borders. Ancak Avrupa Konseyi Üye Devletleri, göçmenler de dahil yetki sınırları içindeki herkesin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nce garanti altına alınmış haklarına saygı gösterilmesini sağlama
yükümlülüğü altındadır. Ve mahkeme içtihadı bu nedenle devletlerin birini sınırlarından geri çevirme hakkına belirli sınırlamalar getirmektedir.

logo.jpg

FAYDALI OLMASI DİLEKLERİMİZLE

KATKI, GÖRÜŞ, ELEŞTİRİ VE SORULARINIZI BİZE YORUM OLARAK YAZABİLİRSİNİZ.

Sayfa Başına Dön
Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.